Ministerul Educaţiei Naţionale
Colegiul Naţional “Petru Rareş”

Coorodnator:

prof. Marius Ududec

Absolvent:

Adelina-Ștefania Moldovan

Suceava

mai, 2018

Introducere

                    Eu am ales această temă pentru proiectul de atestat deoarece sunt pasionată de lectură. În zilele noastre cărțile încep să fie subestimate de către omul modern și nu mai sunt la fel de apreciate ca odinioară. Știm cu toții că se poate trăi și fără ea – mulți oameni au reușit în trecut – insă, după părerea mea, în afara cărtii nu se poate concepe în ziua de azi o cultură sistematică a omului și, mai ales, a societătii.

                     Chiar dacă mulți sunt de altă părere, eu consider că secolul vitezei reprezintă un avantaj pentru iubitorii de carte. De exemplu, după o lună de lectură, cititorii se află cu o treaptă mai sus decât cei care sunt dependenți de site-urile de socializare.

                     Cea mai veche metodă de a transmite mesaje și povești era prin transmitere orală. Atunci când sistemele de scriere au fost inventate în antichitate, erau folosite tăblițele de lut și pergamentul. Cea mai veche carte tipărită este Diamantul Sutra, un text al Perfecțiunii Înțelepciunii, găsită în 1907 de arheologul Sir Marc Aurel Stein într-o peșteră lânga Dunhuang, în nord-vestul Chinei.

                      Doar Johann Gutenberg a popularizat presa de tipărit cu litere mobile din metal în secolul XV, astfel cărțile devenind mai accesibile. În secolele următoare s-au îmbunătățit atât presa de tipărit cât și condițiile de libertate a presei .

În secolul al XX-lea bibliotecile au făcut față unei rate de publicări din ce în ce mai mari, acest efect făcând parte din explozia informațională. Inventarea Internetului și a publicării electronice a făcut ca multe din informațiile noi să nu mai fie tipărite în cărți, ci puse la dispoziție de exemplu online, printr-o bibliotecă digitală virtuală.

Cartea-poartă către civilizație

Definiția cărții

             O carte este o colecție de hârtiipergamente sau alte astfel de materiale, în formă de coli sau foi de cele mai multe ori egale între ele și legate sau broșate într-un volum. Cărțile sunt de obicei tipărite (rareori scrise și de mână) și conțin diverse lucrări scrise, pe cea mai mare diversitate de teme. O carte este de asemenea o operă literară sau științifică, sau o parte semnificativă dintr-o astfel de operă.

 
 

Componentele unei cărţi

 

Apariția cărții

          Cea mai veche metodă de a transmite mesaje și povești era prin transmitere orală (viu grai), (tradiție), (zicătoare). Atunci când sistemele de scriere au fost inventate în antichitate, tăblițele de lut și pergamentul erau folosite, de exemplu în biblioteca din Alexandria.

           Primul suport de scriere a fost făcut dintr-o plantă subacvatică  

            Papirusul a constituit un pas important în dezvoltarea suporturilor de scriere. Invenţia aparţine egiptenilor şi datează  din mileniul al treilea înainte de Hristos. ”Papirusul era , de fapt, o plantă acvatică care se găsea mai ales în Delta Nilului. Din tulpina acestei plante se prelucra un material sub formă de foiţă pe care se scria în Antichitate”, explică profesorul de istorie Radu Marian. Scribii erau cei care aşterneau informaţiile pe papirus .

           Potrivit descoperirilor arheologice , primele papirusuri se prezentau sub forma unor  suluri alcătuite din foiţe lipite unele de celelalte, prinse pe beţe de lemn sau de fildeş. ”Puteau atinge o lungime de  10-12 metri. Celebru este papirusul Harris, o cronică a regelui egiptean Ramses al III-lea,  descoperită de arheologi, care avea peste 40 de metri”, mai explică profesorul.  Cartea sub formă de papirus era scrisă întotdeauna pe o parte, cea a sensului orizontal al fibrelor de papirus.  Titlul era aşternut fie la final, fie în interiorul papirusului. Cele mai multe papirusuri au fost scoase la lumină în urma descoperirii mormintelor din vechiul Egipt. Aici erau depuse sulurile cu rugăciuni, în credinţa că protejează sufletele morţilor.