top of page

Noi forme de carte

     În secolul al XX-lea bibliotecile au făcut față unei rate de publicări din ce în ce mai mari, acest efect făcând parte din explozia informaÈ›ională. Inventarea Internetului È™i a publicării electronice (v. Tehnoredactare computerizată) a făcut ca multe din informaÈ›iile noi să nu mai fie tipărite în cărÈ›i, ci puse la dispoziÈ›ie de exemplu online, printr-o bibliotecă digitală virtuală, pe CD-ROM sau în formă de cărÈ›i electronice, virtuale (englezăe-books). Aceasta a mărit gradul de complexitate pentru edituri È™i biblioteci, în timp ce totuÈ™i publicaÈ›iile pe hârtie tradiÈ›ionale nu È™i-au redus nici ele volumul.

                    Au apărut însă È™i alte dezvoltări în procesul publicării cărÈ›ilor. De exemplu, de tehnologia „tipărire la cerere” (engleză: book on demand) pot profita autorii mai puÈ›in cunoscuÈ›i, care cu ajutorul ei pot să-È™i ofere opera mai repede È™i într-un tiraj iniÈ›ial imprevizibil, la costuri acceptabile.

                    Industria de carte din Occident are, de ani buni, o ramură destul de puÈ›in cunoscută chiar È™i pentru scriitorii din Vest. Este vorba despre „packagers”, o nișă între editori È™i scriitori, un fel de fabricanÈ›i de volume care livrează cărÈ›i gata făcute È™i angajează autori la normă. Producătorii de cărÈ›i, cunoscuÈ›i È™i ca packagers, sunt la fel ca producătorii din film È™i televiziune: în loc de show-uri, produc cărÈ›i pentru edituri, corporaÈ›ii, organizaÈ›ii nonprofit È™i altele

bottom of page