Digitalizarea cartilor
În secolul 20, bibliotecile s-au confruntat cu o rată tot mai mare de publicare, numită uneori explozia informaÈ›iei. ApariÈ›ia publicaÈ›iilor electronice È™i a internetului au adus multe informaÈ›ii noi, netipărite în cărÈ›i pe hârtie, dar puse la dispoziÈ›ie online prin intermediul unor biblioteci digitale, pe CD-ROM, sau sub forma de cărÈ›i electronice. O carte online este o carte electronică disponibilă online prin intermediul internetului.
DeÈ™i multe cărÈ›i sunt produse în format digital, cele mai multe versiuni digitale nu sunt disponibile pentru public, È™i nu există o scădere a ratei de publicare pe hârtie. Este un efort, totuÈ™i, convertirea cărÈ›ilor din domeniul public într-un mediu digital, pentru redistribuirea nelimitată È™i disponibilitate infinită. Acest efort este condus printre alÈ›ii de Proiectul Gutenberg împreună cu Distributed Proofreaders.
Au existat, de asemenea, noile evoluÈ›ii în procesul de editarea de cărÈ›i. Tehnologii, cum ar fi POD sau "imprimare la cerere", care fac posibilă imprimarea de carte atât cât este nevoie la un moment dat, au făcut auto-publicarea mult mai uÈ™oară È™i mai accesibilă. Publicarea la cerere a permis editorilor să evite costuri mari de depozitare, pentru a păstra cărÈ›ile nevândute.